понеділок, 16 січня 2017 р.

У  РІДНОМУ  КРАЇ  І  СЕРЦЕ  СПІВАЄ

З давніх -  давен в Петрушині було традицією святкувати українські вечорниці: в сільській хаті, а згодом в сільському клубі збиралося багато односельців, зал прикрашали старовинними квітчастими рушниками, які вишивали з   любовʼю і ніжністю талановиті петрушинські майстрині. А учасники художньої самодіяльності демонстрували глядачам українські традиції та звичаї.
 З метою популяризації національних традицій, звичаїв, збереження історії рідного краю працівники культури с.Петрушин підготували і провели українські вечорниці, які відбулися 15 січня в сільському клубі. В залі клубу зібралися люди яким не байдужа національна культура та її традиції.
На сцені святково прибрана українська хата з атрибутами старовинних речей,  заквітчана старовинними рушниками. Біля печі порається господиня (Наталія Приходько), чекає гостей. На столі парують духмяні пиріжки, запашні вареники  у сметані та інші українські національні страви. До господи завітали дівчата і хлопці на українські вечорниці. Святково вдягнені в національні костюми, дівчата заквітчані барвистими хустками заполонили серця глядачів. І  розпочалися вечорниці… Художній колектив «Журавка» заполонив серця глядачів майстерним виконанням українських пісень, глядачі змогли зустрітися тут з літературними героями М.Гоголя в діалозі Оксани (Ольга Сібаторкіна) та Вакули (Руслан Бекало),  бурхливими оплесками зустрічали учасників інсценівки уривку «За двома зайцями» - Ольгу Сібаторкіну(Проня Прокопівна), Ольгу Ткаченко (Химка), Єрнеста Арутюнова (Голохвастов). Гумор читала Олександра Клименя. Найбільш цікаво відбувалися дійства в музичній інсценізації про українські  варениками, де біля тину зустрілися три кумасі, і кожна так вихваляла свої вареники, що навіть посварилися.  Аж ось ішов кум із шинка, тож кумасі запросили розсудити їх. Скуштувавши вареники кум справедливо зауважив, що найсмачніші вареники у його дружини Марічки, яка і готує смачно, і не свариться. Учасниками інсценівки були Руслан Бекало, Ольга Сібаторкіна, Ольга Ткаченко, Євдокія Лазарева. І на закінчення всіх глядачів в залі пригостили смачнючими українськими варениками. Глядачі отримали справжнє задоволення від заходу поринувши у світ давнини.

                                                                                           Н.Логвиненко, бібліотекар.

                                                                                                        









                                                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар