понеділок, 19 березня 2018 р.


Люди їй вдячні.
Нелегка і непроста праця сільського медика. Про медиків хтось дуже влучно сказав, що сільський медик – найкращий історик, бо знає він і людей, і всі життєві історії їхніх родичів. Та й зрештою він не тільки перша медична допомога на селі, а й свого роду психолог, рятівник і соціальний працівник. І навряд чи знайдеться ще десь професія, що увібрала б у себе більше функціональних обов’язків , ніж їх має сільський фельдшер.
На сьогоднішній день в петрушинській громаді першочергова невирішена проблема – це робота ФАПу. На початку березня звільнилася завідуюча ФАПом Катерина Василівна Пархоменко, яку в Петрушині знають і старе, і мале. 
Катерина Василівна народилася 19 травня 1939 року в Петрушині. Після закінчення школи навчалася в Чернігівському медучилищі, за направленням працювала у Михайло Коцюбинську. Була медсестрою в санчастині, старшою медсестрою в дитячому садочку. Після одруження один рік жила і працювала в с. Мрини. Та справжнє своє місце знайшла в рідному селі. В 1976 році подружжя повернулося до Петрушина. Катерина Василівна стала працювати в сільському медпункті. Ветеран праці, була нагороджена грамотами і подяками, була депутатом сільської ради багатьох скликань.


Понад 40 років свого життя Катерина Василівна віддала своїй професії. І ніхто з мешканців села не пам’ятає такого, щоб коли-небудь вона відмовила у допомозі. З сумкою і ліками вона завжди поспішала на виклик кожного дня, без вихідних.  За її сумлінну роботу, душевність жителі села Петрушин виносять їй щиру подяку і бажають міцного здоровʼя, родинного тепла і затишку, многії літа.
А поки що наш медичний заклад виглядає осиротілим без господині.

Технічний стан приміщення задовільний. Тут три кімнати, опалюється газом, нещодавно замінені сучасні вікна, зроблено ремонт. Тут завжди тепло і затишно. Опікується цим санітарка Світлана Іванівна Рубашенко. Та немає до кого звернутися людям з своїми проблемами, немає де придбати ліки. Є звичайно дільничий лікар загальної практики Чернігівської амбулаторії Катерина Олексіївна Гречко, яка раз на місяць проводить обстеження хворих. На початку місяця з черговим візитом Катерина Олексіївна побувала в Петрушині,   навіть приїхала ціла аптека. Прийом хворих проводився правда в сільській раді, на той час були технічні проблеми з опаленням.Але ж цього замало. В селі 5 дітей віком до одного року та багато людей похилого віку,      які   потребують постійного догляду та контролю.







На разі у людей дуже багато запитань з приводу медичної реформи. Чи буде взагалі в селі ФАП? Адже без фельдшера на селі – ніяк. Дуже часто людям потрібна хоча б елементарна медична допомога. І головне, щоб він був на місці, свій, до котрого можна прибігти за допомогою навіть серед ночі. Коли мова йдеться про здоровʼя людей, треба дуже зважено підходити до таких речей, як закриття ФАПів. Нещодавно з цього приводу з робочим візитом  в селі побував голова Чернігівської райдержадміністрації Віктор Борисович Корж. А отже районна влада теж переймається проблемами села і будемо сподіватися, що дане питання вирішиться у найкоротші терміни.
                                                               Н.Логвиненко.









Немає коментарів:

Дописати коментар