середу, 2 серпня 2017 р.

Відомі петрушинці

                                                         
        Олександр 
 Павлович Карпинський

      1835 - 1883

Нині бібліотека с.Петрушин  веде активну роботу в напрямку популяризації  краєзнавства. Сприяючи вихованню серед жителів села патріотизму та гордості за свій край  бібліотека веде краєзнавчо-пошукову роботу, вшановує своїх земляків, береже документальну і літературну спадщину своїх односельців. День за днем розкриває бібліотека перед односельцями події, дати, імена земляків, їхню мудрість, працелюбність і величезну любов до рідної землі. На даний час активно ведеться робота з популяризації та обговорення книги відомого краєзнавця Сергія Горобця «Олександр Павлович Карпинський» із серії «Відомі петрушинці». В 2004 році була перша спроба систематизувати і оприлюднити для широкого кола матеріали про одну з найяскравіших постатей в історії Петрушина – Олександра Карпинського. Та на цьому пошуки краєзнавця не закінчилися. Продовжуючи пошуково-дослідницьку роботу крок за кроком відкривалися таємниці минулого.
І ось користувачі бібліотеки тримають в руках розповідь про одну з найяскравіших постатей в історії Петрушина – лікаря, дворянина, активного громадського діяча і благодійника Олександра Павловича Карпинського.
Книга розповідає про складний життєвий шлях досить відомої людини від народження і до останніх днів діяча. Гортаючи сторінки читачі дізнаються що Олександр Карпинський дійсно зробив досить великий вклад в розвиток села, а саме – сприяв заснуванню «Петрушинсько-Чорторийського ощадно-позикового товариства» (1873 р.), першого в Чернігівському повіті і одного з перших у Чернігівській губернії, добився в Петрушині відкриття двокласного міністерського початкового народного училища з п’ятирічним терміном навчання та забезпечив його належне фінансування. І це ще не ввесь перелік добрих справ, які Карпинський зробив для Петрушина і його мешканців.
Займаючи високі посади ( наприклад- голова Чернігівської губернської земської управи), Карпинський не забуває про свої витоки і постійно тримає в полі зору долю простого люду – як жителів Петрушина, так і всієї губернії. Мабуть дійсно про петрушинських людей у нього залишилися найкращі спогади і він хотів чимось їм віддячити.
Автор книги через сільську бібліотеку передав для жителів громади майже двісті примірників книг. Отже, кому цікаво знати про своїх видатних земляків, можете безкоштовно отримати книгу в свою власну бібліотеку. Продовжуючи свою дослідницьку діяльність багато хто отримав книгу з рук автора, разом з бібліотекарем побували і в Наталії Павлівни Костюк, будинок якої збудований на землі, яка колись була у володінні Карпинських.
З ініціативи і підтримки Сергія Михайловича та сільського голови Євгенія Питинського 12 серпня в Петрушині буде відкрито меморіальну дошку відомому земляку. Петрушин завжди буде пам’ятати свого земляка.


                                                                                                                  Н.Логвиненко.                                
                                                             




Немає коментарів:

Дописати коментар