четвер, 9 серпня 2018 р.

РЕФОРМИ

       Сьогодні, 9 серпня бібліотекарів сільських бібліотек що входять до структури КЗ "Чернігівська районна ЦБС" запросили на нараду, яка відбулася в великому залі райдержадміністрації. Спочатку запросили, потім відмінили, потім знову запросили. На нараду прибули також керівники амбулаторій, що входять до структури "Чернігівський районний центр ПМДС", депутати районної ради, сільські, селищні голови.
Запрошені також були керівники райдержадміністрації, але на нараді були відсутні. Вів народу голова Чернігівської районної ради Ларченко О.М. 
         На порядку денному, крім інших питань, стояло питання про ліквідацію комунального закладу "Чернігівська районна ЦБС". В ході обговорення цього питання висловлювалися різні думки і різні бачення вирішення цього питання. Приємно чути, що все таки дехто підтримує бібліотеки, наприклад голови об*єднаних громад мають думку, що бібліотеки потрібні громаді - Сергій Гарус, Микола Завальний не проти прийняти до свого складу бібліотеку. З боку депутатів районної ради прозвучало багато скептичних слів про книгозбірні, Олександр Олександрович Мисюра навіть порівняв бібліотеку з церквою і т.д. На закінчення вирішили створити робочу групу, по черзі викликати бібліотекарів разом з сільським головою і по кожному селу вирішувати - а чи потрібна взагалі в селі бібліотека?
Що ж, дійшла черга і до бібліотек. Спочатку школа, потім відділення зв*язку, медицина, нині загроза нависла над бібліотеками.
       А й справді чи потрібна в селі бібліотека? На мою думку - так! І не тому що я бібліотекар. Адже бібліотека на селі є єдиним місцем де людина може отримати інформацію БЕЗКОШТОВНО. В селі проживають в основному люди похилого віку, багато людей з особливими потребами,  яким так не вистачає спілкування і можливо книга і бібліотека є єдиним розрадником. Тому бібліотеки треба не ліквідовувати, а навпаки оновлювати, поповнювати фонди, оснащувати оргтехнікою, а в першу чергу, щоб бібліотека продуктивно працювала, потрібно щоб там було тепло і затишно. Щоб людина прийшовши до бібліотека змогла відпочити, поспілкуватися а можливо і випити чашку кави. Інша справа якщо бібліотекар не справляється з своїми обов*язками, то треба знайти заміну, а не ліквідовувати заклад. Крім того бібліотекарі завжди були як універсальні солдати: крім бібліотечної виконують безліч громадської роботи - ведуть літописи, займаються ветеранськими організаціями, відповідають за архітектурні памятки, беруть участь у масових заходах і т.д, і т.д. То чи ж потрібна в селі бібліотека?





Немає коментарів:

Дописати коментар