понеділок, 4 лютого 2019 р.


ЧЕРНІГІВСЬКА
РАЙОННА ЦЕНТРАЛІЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНА СИСТЕМА
ПЕТРУШИНСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ
В 2018 РОЦІ.


Бібліотека на селі – це чи не єдине місце, де кожен житель громади може реалізувати своє конституційне право на вільний доступ до різноманітної інформації. Бібліотека є храмом духовності, місцем збереження книжкових скарбів, осередком цікавого спілкування і відкриття прекрасного. Читачам приємно відвідувати її, адже тут панує дружня атмосфера, все на своєму місці, просто, доступно і зручно. В 2018 році кардинально змінився зовнішній вигляд бібліотеки. Незважаючи на складні умови в яких опинилися бібліотеки району, петрушинська бібліотека переїхала в краще, більш сучасне приміщення сільського клубу. В кімнатах виділених для бібліотеки облаштовано все по-новому: є хоч і невеличкий читальний зал, окремо кімната відведена для фонду, який завдяки спонсорській допомозі значно поновився новими книгами і періодичними виданнями. Ще одна кімната оформлена для музейно-краєзнавчого ознайомлення, в якій розміщено зведені -  краєзнавчий куточок бібліотеки та шкільна музейна кімната. Отже у наших користувачів нині зовсім інше уявлення про бібліотеку.   Працює бібліотека виходячи з особистих, соціальних та життєвих потреб мешканців села в інформації, спілкуванні. Робота нашої бібліотеки завжди була спрямована на створення затишної атмосфери, де бібліотекар прислухається до думок різних вікових та соціальних груп громади села, а також має індивідуальний підхід до кожного відвідувача, який має потребу  в інформації.


Основні показники діяльності Петрушинської бібліотеки
Кількість користувачів з початку року становить    360
                                             в т.ч. молоді                     24 
                                                      дітей                         35                         
                                                       ВСО                         28             
  Відвідування протягом даного часу становить        1555
                                               в т.ч. молоддю                 90
                                                           дітьми                  183
  Книговидача ( всього )                                                7704
                                                        в т.ч. молоді             451
                                                                   дітям             1199
                                                                       ВСО          251                         
  Кількість наданих інформацій всього становить      63
                                    в т.ч.: індивідуальних                 20                 
                                                  групових                        3                            
                                        масових                     38                             
                                       бібліотечних уроків                 2

  


Документально-інформаційний фонд книгозбірні розкритий через книжкові виставки і тематичні полиці, є універсальним за своїм складом і нараховує 5984 одиниці. В 2017 році фонд бібліотеки поповнився новими виданнями – 24 примірників книг ( крім подарованих ) та понад 100 екземплярів періодики. Звичайно, цього дуже мало, щоб забезпечити потреби читачів в інформації. Тому в бібліотеці діє довгострокова бібліотечна акція «Подаруй бібліотеці книгу», покликана на залучення користувачів до формування фонду бібліотеки. Всі не байдужі користувачі приносять книги і періодичні видання з власної бібліотеки, щоб дати змогу іншим читачам прочитати їх улюблені книги. В листопаді місяці бібліотека долучилася до  акції Всеукраїнського дня дарування книг, користувачі бібліотеки подарували понад 100 примірників книг. Також значно поповнився фонд завдяки Сергію Михайловичу Горобцю, який постійно дарує в бібліотеку книги та періодику.



Масова робота є необхідною умовою успішної роботи бібліотеки. Плануючи свою роботу  бібліотека намагається уважно відноситись до заходів присвячених різним подіям і вибрати ті, які найважливіші і найбільш цікаві для місцевої громади. Вона включає проведення виховних, просвітницьких та інформаційних годин, літературних вікторин,  презентації нових книг, відео лекторії, вікторини, години пам’яті,  оформлення  книжкових виставок, тематичних поличок.

Народознавство - з метою популяризації національних традицій, звичаїв, збереження історії рідного краю були організовані та проведені заходи з народознавства: колядки-щедрівки «Добрий вечір тобі, пане господарю»,  свято до дня Трійці «Завʼю вінки на всі святки…», фрагменти свята транслювалися на Чернігівському обласному телеканалі.




Сприяючи національно-патріотичному вихованню населення, громадської гідності і свободи, виховуючи в користувачів інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за Незалежністі України сільська бібліотека підготувала ряд заходів: до Дня Соборності України для молоді бібліотека спільно з клубом підготувала книжкову виставку «Мій сонячний дім, моя Україно!» та інформаційну годину «Соборна  мати - Україна, одна на всіх, як оберіг», до 100-річчя героїв Крут патріотичну годину «Їх тут триста, як скло, товариство лягло», до дня Конституції України  відео-лекторій для молоді «Країною Закону, права і моралі».


Робота з дітьми. В зв’язку з реорганізацією школи з дітьми працювати стало значно складніше. Адже зі школи вони приїздять коли бібліотека вже зачинена. Але я намагаюся залучати дітей до читання та участі у масових заходах у вихідні дні. Для цього приходиться працювати понад нормово.


 
Краєзнавча робота - краєзнавство являється основним напрямком моєї роботи. Мета бібліотечного краєзнавства – зібрати, зберегти і надати користувачам документальні джерела та інформацію про рідний край.   Саме тому краєзнавча робота посідає важливе місце в діяльності Петрушинської бібліотеки-філіалу.  З метою популяризації знань про рідний край в листопаді місяці в бібліотеці  було відкрито музейну кімнату до якої входить краєзнавчий фонд, старовинні побутові речі, фотоматеріали. 


Користувачі активно підтримують збереження українських традицій, культурне надбання народу і завдяки їм наша краєзнавча кімната постійно поповнюється чи то старовинними речами, чи рушниками, картинами, фотографіями. Вшановуємо і наших відомих земляків: так за сприяння краєзнавця  Сергія Горобця, який вже досить довгий час веде в Петрушині дослідницьку роботу, в 2018 році відкрито пам’ятний знак відомому книгоноші Андрію Мартиненку та Андрію Петруші, сину засновника села Петрушин. Про новини громади продовжуємо інформувати користувачів через блог «Сонячний Ирій», газету «Петрушинський вісник». Постійно ведеться Літопис громади.





Бібліотека і громада

 Бібліотека співпрацює сільською радою, клубом, школою, ветеранською організацією. Ми спільно проводимо масові заходи, сільська рада завжди підтримує в роботі клуб і бібліотеку. В жовтні-місяці в бібліотеку було підведено інтернет і наразі ми надаємо інтернет-послуги, користувачі можуть прийти підготувати реферати чи отримати будь-яку іншу інформацію, працює принтер, ксерокс, сканер. Бібліотека опалюється.   Активно налагоджена робота бібліотечної акції «Добром зігріте серце». Спільно з клубом, сільською радою, ветеранською організацією вшановуємо ювілярів, ліквідаторів Чорнобильської аварії, учасників АТО.

 


                                                   Бібліотекар І категорії
                                                  Петрушинської бібліотеки-філії Н.Логвиненко.






Немає коментарів:

Дописати коментар